
 

Department for People 
Civic Centre, Victoria Avenue, Southend on Sea, Essex, SS2 6ER 
Customer Contact Centre: 01702 215007, www.southend.gov.uk 

Looked After Children & Young People - Health Care 

Should you be registered with a doctor? 

Yes, your foster carer, key worker or social worker should arrange this for you. 

Will you have regular check-ups? 

 Yes, you should see a doctor as soon as possible after you are placed with 
foster parents (or in a children's home).  

 The regulations say that because you are living away from your parents you 
should be seen by a doctor at least once a year or twice a year for children 
under 5 years. 

What if you need to see a doctor at other times? 

Your foster carer or key worker will make arrangements for you to see your doctor. 

Should you see a dentist regularly? 

Yes, you should see your dentist every 6 months. Your foster carer, key worker or 
social worker will arrange this. 

What if you need medical or dental treatment? 

The doctor or dentist should talk to you about it and explain what is involved. 

Will other people such as your parents or social worker need to know? 

 If you are over 16 you normally have an absolute right to confidentiality.  

 If you are under 16 and you think you are old enough to decide about medical 
treatment by yourself, you must tell the doctor that you do not want other 
people to know, and explain why. It is still up to the doctor to decide if he or she 
agrees with you. If the doctor chooses to tell someone else such as your social 
worker, he or she should tell you before and give you the reasons. 

 If your doctor has told your social worker about your request for medical 
treatment, your social worker will have to decide whether to tell your parents, 
and should find out how you feel about it beforehand.  Link to What do I need 
to get permission for and IYSS Pregnancy. 
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What if you don't want the treatment? 

 You should discuss this with your social worker or looked after children's nurse 
who will then discuss your feelings with your doctor or talk to the doctor 
yourself.  

 Your social worker may consult your parents.  

 Even if you are over 16, your parents and/or your social worker may have the 
right to 'overrule' your decision.  

 If you disagree with the treatment, the Department for People may apply to the 
court for an Order requiring you to have the treatment.  

 This is a very complicated area, and you should talk to your solicitor or a 
Children Panel solicitor. You will be able to put your views to the court through 
your solicitor. It is quite likely that a Children's Guardian would be appointed to 
represent your interests. 

What about emergency treatment? 

If you need treatment urgently (for example to save your life) the doctor may be able 
to give you treatment whether or not you, your social worker or your parents have 
given the go ahead. 

Do you have to see a Counsellor or Psychotherapist? 

 Your social worker or the court will only arrange for you to see a counsellor or 
psychotherapist if she thinks it will help you.  

 Their job is to help you and there is nothing to be ashamed of in seeing one of 
these people.  

 If you find you are not being helped you should tell the person you are seeing 
and try to explain why.  

 You should also tell your social worker.  

 Ultimately, no one can force you to have this treatment. 

Can you see any report written about you by a doctor? 

 The doctor may agree to give you a copy of any report that they have written.  

 That will depend on whether the doctor feels you are mature enough to 
understand what is contained in the report.  

 If they refuse, you should consult your solicitor or social worker who can help 
you challenge the doctor's decision. 
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What differences are there if I am accommodated under Section 20? 

 As your parents still have full parental responsibility for you, they should be 
kept informed about any medical treatment you have or need.  

 They need to give permission before you have your check up when you first 
go into care and every year after that, and they should be invited to go with 
you.  

 If a doctor feels that they can't keep your treatment confidential, then usually 
both your parents and your social worker will be told; but this will depend on 
your age, particular circumstances and the nature of the treatment.  

 If you decide you do not want treatment recommended by a doctor, dentist, 
counsellor or other medical professional, your parents will be consulted.  

 They may be able to override your decision, but Social Care cannot do this 
without the court's permission.  

 

 


